zaterdag 17 mei 2008

Oxfam Amazonenoten

"Amazonenoten (ook gekend als brasilnoten) vindt men terug in het hele Amazonegebied. De noten groeien aan bomen, die gemakkelijk 50 meter groot worden. De stam van de boom kan dienen voor houtverwerking."

"Ook wel Brazil- of paranoten genoemd. Wordt geoogst in het regenwoud. Te gebruiken als borrelnoot, puur of in een notenmix."

Dit staat letterlijk te lezen op de site van de Oxfam wereldwinkel. Moeten we ons niet afvragen of dit ecologisch verantwoord is? Biologisch verantwoord is niet altijd ecologisch verantwoord. Wat houdt die mensen tegen, eens ze geld gaan verdienen hun 'biologische' landbouw om te vormen tot intensieve landbouw om nog meer geld te verdienen? Leuk initiatief oxfam, maar een beetje... naïef? Nu alle bossen in West-Europa weggekapt zijn gaan we daar een beetje grond verbouwen? Ik pleit voor het verbruiken van lokale producten. Okkernoten zijn even lekker en de vervuiling door transport is een stuk minder.

"We hanteren drie soorten criteria om na te gaan in hoeverre een kandidaat-producent bijdraagt tot de sociale en duurzame ontwikkeling die we beogen.

  • Sociale ontwikkeling, zoals de toegevoegde waarde op vlak van ontwikkelingspotentieel, de mate waarin de organisatie de sociale, politieke, economische of culturele weerbaarheid van de (kleine) producenten versterkt, democratie en transparantie, geen discriminatie, gendergevoeligheid, vrijheid van vereniging en van het recht op collectieve arbeidsovereenkomst, arbeidsomstandigheden.

  • Economische ontwikkeling, zoals eerlijke-handelspremie, exportcapaciteit en economische versterking van de organisatie.

  • Milieubewustzijn"

Nu begrijp ik waarom er geen uitleg staat bij "Milieubewustzijn" en bij de andere punten wel.

reacties graag,

Dimi

(bron: oxfam.com)

Geen opmerkingen: