donderdag 22 mei 2008

Biobrandstof: ecologisch fabeltje, menselijk ramp

Voogdijminister Kathleen Van Brempt schorst het gebruik van biobrandstoffen bij De Lijn. Het verbouwen van koolzaad is niet altijd even duurzaam en verdringt de voedselgewassen, waardoor de voedselprijzen sterk zouden stijgen.

Eindelijk een correcte beslissing. Biobrandstof produceren maakt je economisch gezien minder afhankelijk van de olieproducerende landen. Ecologisch en ethisch daarentegen heeft biobrandstof zijn voor- en nadelen. De koolstofdioxide uitstoot is niet minder bij biobrandstoffen. Dat is een fabeltje. Biobrandstof wil niet zeggen dat de gewassen op een biologische manier geteeld worden. Meestal worden herbiciden en pesticiden gebruikt om de oogst te optimaliseren.

In de VS werden 32 miljoen ton mais verwerkt tot ethanol, genoeg mais om 100.000 mensen te voeden gedurende 1 jaar. Boeren in armere landen kunnen de gesubsidieerde landbouw in de VS niet beconcureren. De import van goedkope Amerikaanse producten zoals mais in Mexico zorgt voor oneerlijke concurrentie.

De ontbossing van het Amazonewoud om er suikerriet (gebruikt voor de productie van biobrandstoffen) te planten vergroot de uitstoot van koolstofdioxide-productie en veroorzaakt lokale extincties van beschermde dier- en plantensoorten.

Hernieuwbare energie-bronnen =/= Ecologisch verantwoorde energie-bronnen.

Dimi

Geen opmerkingen: